ANDREI
MăJERI

născut în 1990 | Novaci | România

Regizor de teatru român

A terminat studiile de licență (2012), master (2014) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a finalizat și doctoratul în 2021.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a reprezentat locul debutului său regizoral în limba maghiară.

Andrei locuiește în București, dar montările lui au loc în Capitală cât și în alte orașe din țară.

Începând cu anul 2014, regizorul a colaborat cu numeroase teatre: de la teatrele naționale din Cluj, București și Craiova, la teatrele municipale din Baia-Mare, Turda sau Tîrgu-Jiu și până la Apollo111 - unul dintre cele mai cunoscute teatre independente din București.

În 2022, Andrei a lucrat pentru prima oară în străinătate (Serbia),

la Teatrul Național Sârb din Novi Sad, spectacolul Blind Spot (Slepa Mrlja).

Andrei Măjeri este interesat de dramaturgia contemporană,

predominant română sau spaniolă, dar a lucrat și pe texte aparținând dramaturgilor clasici precum Euripide, sau cei canonici, precum Federico García Lorca, Witold Gombrowicz, Lucian Blaga etc.

Majoritatea spectacolelor lui Andrei Măjeri aduc în discuție:

tragedia greacă, războiul, condiția artistului, migrația, sexualitatea, personajele feminine puternice etc.

Mărcile lui stilistice includ diferite tipuri de transgresiune, decupajele Îndrăznețe, personaje bizare, umorul, schimbări bruște de convenție și un ritm alert al acțiunii.

Regizorul Andrei Măjeri are o colaborare de lungă durată cu

Irina Chirilă- scenografie

Lucian Broscățean - costume

Adrian Piciorea - sound design

Adrian Balcău se află prin cei mai recenți colaboratori ai săi (decor și costume)

A lucrat cu actori foarte cunoscuți, precum Maia Morgenstern, Sorin Leoveanu, Natașa Raab, Miriam Cuibus, Alexandru Bogdan, Ada Galeș etc

Totodată, câțiva tineri actori s-au afirmat prin colaborările cu acesta: Eduard Trifa, Cătălin Miculeasa, Andrei Miercure etc. Spectacolele sale au fost invitate în numeroase festivaluri, confirmând faptul că Andrei Măjeri este unul dintre cei mai puternici tineri regizori români.

Andrei Măjeri este, de asemenea, un dramaturg emergent

Piesele lui, Dingo Dogs, Amplexus și Spoiler Alert, au fost recent traduse în engleză, iar Amplexus a fost deja pusă în scenă în propria sa regie.

Andrei Măjeri a câștigat mai multe premii naționale pentru Cea mai bună regie, iar în 2019 s-a aflat într-un amplu turneu cu Medea’s boys (TESZT, FITS, FITO, Desire Subotica, MOT Skopje, JoakimInterFest Kragujevac, Undercloud, FDR etc.)

În toamna lui 2022 va regiza un one man show bazat pe un text propriu: Spoiler Alert.

Măjeri traduce piese de teatru, ca de exemplu din spaniolă Nunta însângerată, sau din latină Eroine de Publius Ovidius Naso.

DRAG