Premiera

16.09.2015

Durata

1h 15min

16+

Agamemnon

de Rodrigo García

„Agamemnon face o radiografie critică omului contemporan și are intensitatea unei curse de Formula 1: cei trei eroi aleargă haotic printre raioanele de la supermarket, unde se luptă să nu piardă controlul asupra propriei lor vieți. Personajele de tip homo consumens (ancorate psihanalitic în stadiul oral) uită să fie și se concentrează pe a avea. Înfruntă natura, luând-o peste picior, ritualizează obiectele casnice și răstoarnă în fața noastră balastul cumplit care ne îngroapă zi de zi. Obsedați să se povestească, aceste creiere spălate, acești oameni robotizați ating totuși numeroase adevăruri umane în dicteul lor automat, denunțând ororile lumii noastre.

Dorința lor de a cumpăra este egală cu dorința de nemurire. Clișeele frumos ambalate se demitizează prin aducerea în scenă a acestei familii plasticate, parcă bună de pus în vitrină, de unde urlă în permanență o foame pantagruelică.

Textul lui Rodrigo Garcia respiră la fel ca o tragedie antică din care, pe undeva, a mai rămas speranța. Suntem asemenea peștilor dintr-un acvariu suprapopulat, luptându-ne pentru o ultimă gură de aer. Agamemnon este un pumn în plexul solar, în care comedia își depășește limitele prin ridicol. Un ridicol în care găsim tragismul supereroilor contemporani, eroi fantoșă, anxioși, degradați, fragmentari, alienați, neliniștiți, răpuși de maldărele de cumpărături.”

Andrei Măjeri

No items found.
View All
Show Less

Cu:

Sorin Leoveanu

Miriam Cuibus

Sânziana Tarța


Echipa artistică:

traducerea: Luminița Voina-Răuț

regia: Andrei Măjeri

scenografia: Irina Moscu

maestru de lumini: Jenel Moldovan

regia tehnică: Doru Bodrea

lumini: Alexandru Corpodean

sonorizare: Vasile Crăciun

foto: Nicu Cherciu

afiș: Andrei Turenici

Premii și festivaluri:

Festivalul Internațional de Teatru Scurt, Oradea - Premiul Special al juriului

Premiul „Mona Marian" pentru tineri creatori: Andrei Măjeri pentru spectacolele Agamemnon  și Moarte și reîncarnare într-un cowboy,

ex aequo cu Leta Popescu pentru regia spectacolului Call It Art!, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2016.

1 octombrie 2016 - Festivalul Internațional de Teatru Scurt, Oradea

Cronici

Go Back

Go Back